bonusiak.pl

Bonusiak – biznes, finanse, dom, uroda i lifestyle

savoir vivre przy stole
Lifestyle

Savoir vivre

Czas świąteczny jest wyjątkowym wydarzeniem w roku. Warto więc zapoznać się z wszystkimi dobrymi nawykami, które powinno się stosować przy stole.

Zasady zachowania przy jedzeniu

Mówiąc o savoir vivre przy stole należy skupić się zarówno na samym zachowaniu, jak i sposobie posługiwania się sztućcami i naczyniami. W trakcie spożywania posiłku przy stole należy trzymać lewą rękę na krawędzi stołu, a prawą posługiwać się sztućcami. W żadnym wypadku nie należy opierać łokcia o stół, jak również przyjmować pochylonej pozycji ciała. Posiłki należy spożywać w powolnym tempie i nie nabierać do ust zbyt dużych kawałków potraw. Ponadto nie powinno się w trakcie wspólnego posiłku wstawać od stołu oraz mlaskać. W przypadku braku dostępu do naczyń na środku stołu należy poprosić sąsiadującą osobę o podanie półmiska czy talerza. Do pobierania dań znajdujących się na naczyniach obecnych na środku stołu należy nie należy używać własnych sztućców. Ponadto nie powinno się dmuchać na potrawy obecne na swoim talerzu. Jeżeli danie jest zbyt gorące, należy poczekać, aż ostygnie. Talerz, na którym spożywa się posiłki, powinien także stać w jednym miejscu przez cały czas. Niewskazane jest jego podnoszenie czy przybliżanie.

Sposoby odkładania sztućców

Nauczenie się odpowiedniego posługiwania sztućcami to jedna z kluczowych rzeczy przy zachowaniu savoir vivre przy stole. Przede wszystkim należy poznać ich ogólne zastosowanie. Rolą noża jest bowiem krojenie potraw oraz pomoc przy nabieraniu dań na widelec, natomiast widelce i łyżki to sztućce służące do nakładania jedzenia oraz wkładania kęsów do ust. Przy jedzeniu sztućce należy trzymać wysoko w ręce. Ponadto unosząc widelec czy łyżkę należy chwytać je pierwszymi palcami ręki, ostatnie trzymając równolegle. Zabronione jest bawienie się sztućcami, jak również wymachiwanie nimi w trakcie spożywania posiłku. Sztućców nie powinno się także opierać o stół. Zawsze należy je odkładać na wzięty przez siebie talerz. W przypadku łyżeczki do herbaty czy kawy, należy ją odstawiać na podany przez gospodarza mały talerzyk. Nie wolno pozostawiać łyżeczki w kubku czy filiżance.

Zasady savoir vivre przy stole to bardzo ważna rzecz i zapoznać się z nimi powinien każdy wykształcony i dobrze wychowany człowiek. Stosowanie ogólnie przyjętych zasad wpływa bowiem nie tylko na pozytywne postrzeganiu osoby, ale pozwala także zachować ogólny porządek przy stole. W dzisiejszych czasach stosowanie ogólnie przyjętych norm jest często wręcz wyśmiewane oraz odkładane na dalszy plan. W przypadku obecności przy stole warto jednak przestrzegać zasad savoir vivre, niezależnie od tego czy spędza się czas w zaciszu własnego domu, czy też na uroczystym bankiecie bądź przyjęciu. Pomimo dynamicznego rozwoju świata w różnych dziedzinach i stałego pośpiechu z tym związanego znajomość odpowiednich zasad savoir vivre może sprawić, że będzie się postrzeganym w towarzystwie w wyjątkowy sposób. Uprzejmość i wzajemny szacunek są bowiem cechami, które zawsze warto w sobie pielęgnować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.